Pergamano Technieken

 

Technieken

Basistechnieken
Hieronder ziet u een overzicht van de basistechnieken van de perkamentkunst.
Overtrekken
Overtrekken is de eerste stap bij het maken van een perkamentwerkstuk. Het patroon wordt overgetrokken op het perkamentpapier, dit vormt de basis van het werkstuk. 
Voor het overtrekken gebruikt u een 
omsteekpen en tinta inkt. De vouwlijn van een werkstuk wordt overgetrokken met een wit potlood. Zie voor meer informatie over overtrekken het boek Perkamentkunst, De Technieken deel 1. 
Ciseleren
Deze techniek wordt ook wel embossing genoemd, wat ‘reliëf maken’ betekent. Het reliëf ontstaat door het oprekken en opbollen van het perkamentpapier. Hiervoor maakt u gebruik van verschillende ciseleerpennen. Met deze (kogel)pennen ciseleert u over het algemeen aan de achterkant van het werkstuk, op een zogenaamd ciseleerkussen. Tijdens het toepassen van deze techniek zult u zien dat de grijze kleur van het perkamentpapier verandert naar een zachte wittint. In het boek Perkamentkunst, De Technieken deel 1 leest u meer over deze techniek. In september 2005 hebben we een nieuwe grid uitgebracht waarmee u ook kunt ciseleren.
Punteren
Dit is het bewerken van het perkamentpapier met de 1-naaldspen. Voordat u gaat punteren, ciseleert u het oppervlak eerst licht. Daarna maakt u met de 1-naaldspen snel met een ‘hamerende’ beweging heel kleine perforaties aan de achterkant van uw werkstuk. Er is nauwelijks sprake van een gaatje, eerder van een stipje. Voor een mooi effect dienen de puntjes dicht op elkaar te staan en gelijkmatig over het oppervlak worden verdeeld. Voor meer informatie over deze techniek, zie het boek Perkamentkunst, De Technieken deel 1.
Perforeren
Perforeren betekent letterlijk ‘gaatjes in iets maken’. In het geval van de perkamentkunst zijn dat hele kleine gaatjes in het perkamentpapier. Het is, naast ciseleren, één van de kenmerkendste technieken van de perkamentkunst en kan in eindeloos veel variaties worden toegepast. U maakt hierbij gebruik van één van de perforeerpennen uit ons zeer uitgebreide assortiment en een perforeerkussen of perforeervilt. Perforeren gebeurt, over het algemeen, aan de voorzijde van het perkamentpapier. Met de perforeertechniek kunt u eenvoudige, maar ook prachtige versierde randen maken. Perforaties kunnen tevens dienen om stukjes perkamentpapier uit te knippen. Wanneer er geciseleerd wordt in de buurt van de perforaties, wordt er eerst ondiep geperforeerd. Na het ciseleren wordt er diep geperforeerd in de reeds bestaande perforaties. Voor meer informatie over perforeren zie het boek Perkamentkunst, De Technieken deel 2. U kunt ook perforeren met behulp van deeasy grid, hiermee perforeert u gemakkelijk regelmatige gaatjes in het perkamentpapier.


 
Knippen
Voor mooi, regelmatig knipwerk is het van belang dat het perforeerwerk netjes is gedaan. Voorwaarden hiervoor zijn een goed patroon en goed materiaal. Verder is goed licht op de plaats waar geperforeerd en geknipt wordt van groot belang. Knippen houdt volgens de perkamentkunst in dat de ‘connecties’ (ook wel dammetjes genoemd) worden opengeknipt. Op deze manier kunt u kruisjes, sleufjes en andere decoratieve vormen knippen. U kunt knippen met behulp van het puntschaartje, de perga cutter of het kruismesje . Wilt u meer informatie over deze techniek? Lees dan het boek Perkamentkunst, De Technieken deel 2.
Dorseren
Dorseren betekent kleur geven aan het lichtgrijze perkamentpapier met dorso krijtjes. U past deze techniek toe aan de achterkant van het papier. U brengt de krijt aan op uw perkamentpapier en wrijft het uit met een druppel dorso olie op een tissue of katoenen doekje. Door het uitwrijven wordt de kleur zachter en egaal en komt zij prachtig uit op het perkamentpapier. Wanneer er een heel vel wordt gedorseerd, dan gebeurt dat voordat er een andere techniek wordt toegepast. In September 2005 zijn de nieuwe dorso krijtjeslevendige kleuren en natuurtinten uitgebracht. Voor meer informatie over dorseren met dorso olie, zie het boek Perkamentkunst, De Technieken deel 3.
Schilderen
De meeste mensen vinden deze techniek het moeilijkst van allemaal. Iedereen kan tot op een zeker niveau schilderen, maar om écht mooi te schilderen heeft u een beetje talent nodig. U begint met het overtrekken van de buitenlijnen. Vervolgens kleurt u de figuren binnen het patroon in. Er kunnen verschillende materialen worden gebruikt; zo kunt u schilderen met pintura verfpinta perla verf, maar ook met tinta inkttinta pearl inktperga colors exclusief (stiften) of perga liners (potloden). In de afbeeldingen hieronder wordt geschilderd met perga colors exclusief. Voor meer informatie over schilderen met perga colors exclusief, zie het boek Perkamentkunst, De Technieken deel 3. Voor meer informatie over het werken met perga liners, zie het boek Perkamentkunst, De Technieken deel 5.
Tamponneren
Tamponneren is een basistechniek waarbij, met behulp van speciale kwasten en pintura verf, fijne spikkeltjes op het perkamentpapier worden gezet. Deze spikkeltjes vormen tezamen een afbeelding of een deel van een afbeelding. Het is een leuke en relatief eenvoudige manier van ‘schilderen’ waarmee u de meest prachtige creaties maakt. Het perkamentpapier maakt het mogelijk de figuren na het tamponneren nog eens te ciseleren waardoor het geheel nog meer tot leven komt. U kunt tevens tamponneren met behulp vansjablonen, op deze manier maakt u het uzelf gemakkelijker. Zie het boek Perkamentkunst, De Technieken deel 4 voor meer informatie over deze techniek.
Sjabloneren
Pergamano® introduceert met trots een nieuwe techniek: sjabloneren. Deze techniek is eigenlijk gebaseerd op een heel oud gegeven, het vegen van krijt in de opening van een motief. Pergamano® heeft nu voor deze techniek zes mooie sjablonen ontwikkeld: vijf verschillende bloemen en een vlinder. Samen met het speciale sjabloneerkrijt. Op ieder sjabloon zit ook een bijpassende sierrand om te ciseleren en/of te sjabloneren. Het sjabloneren zelf is eenvoudig en geeft het resultaat alsof u de prachtigste motieven heeft geschilderd. Dus ook voor diegene die het schilderen moeilijk (blijven) vinden is dit een geweldige oplossing. In het nieuwe boek “Sjabloneren” wordt de techniek stap voor stap uitgelegd en staan maar liefst 20 ontwerpen.