Fimo

Polymeerklei is een kunststofklei, veelzijdig en makkelijk te verwerken, dat PVC en weekmakers bevat.
FIMO voldoet aan de Amerikaanse veiligheidsnorm ASTM D-4236.Vanwege de struktuur moet men vooral Fimo Classic goed doorkneden (of Mix Quick gebruiken); Fimo Soft is makkelijker te verwerken. Eenmaal soepel is het klaar om gemodelleerd te worden.

Fimo Classic LogoFimo Soft Logo

 

 

 

 

 

 

 

Algemene gebruiksaanwijzing :

Fimo kan gemodelleerd worden met de hand en met gebruik van de bestaande tools (om bvb fijnere details te verkrijgen).Het is van belang om de polymeer klei soepel te maken alvorens te boetseren. Dit gebeurt door kneden, zodat alle eventuele lucht uit de klei verdwijnt. De klei wordt soepel door je lichaamswarmte. Leg de klei niet op de verwarming of in de zon, daar wordt de klei eerder korrelig van.
Het is niet aangeraden om het pakje in zijn geheel te kneden. Een pakje heeft 8 onderverdelingen. Het is beter twee of meer delen te kneden, dat gaat sneller. Rol de klei in staafjes en draai ze in elkaar. Maak er een bal van en herhaal dit nog enkele keren. Ook in de pastamachine kan u de klei kneden door ze verschillende malen door de machine te halen.
Kleuren zijn onder elkaar mengbaar om bvb pastel of marmer tinten te bekomen.
U bent nu klaar om te modelleren.
Plaats uw creatie op aluminiumfolie of een glazen plaat en laat het gedurende 30 min in een oven van 110 ° C bakken. Uw creatie zal slechts echt hard zijn na afkoeling op kamertemperatuur.
Om Fimo delen aan elkaar of op glas of metaal te kleven, gebruik epoxy lijm.
Draag er zorg voor dat Fimo niet blootgesteld wordt aan temperaturen boven de 130 °C.
Bij bakken op 110° C worden er geen gassen ontwikkeld. De geur die soms waargenomen wordt is een Fimo aroma dat volledig ongevaarlijk is. Als Fimo aan temperaturen boven de 200° C blootgesteld wordt kan er hydrochloride gas vrij komen. Dit gas wordt in heel kleine hoeveelheden reeds waargenomen want zelfs in kleine hoeveelheden heeft het een indringende geur.

Na gebruik kan de resterende Fimo bewaard worden door er aluminiumfolie of keukenfolie rondom aan te brengen en op te bergen op kamertemperatuur. Niet in de zon leggen of in aanraking laten komen met polystyreen, PVC, styropor.